Günlük Tarzı Kitaplar

günlük tarzı kitaplarDaha önce mektup tarzında kitapları sıralamıştım. Mektup tarzı eserler tek bir kamerayla  çekilmiş bir filme benzetiyorum.

 Bir bakış açışından olduğu için boğulacak gibi oluyorum. Gerçekten de..

 Ne kadar akıcı yazılmış olursa olsun okumakta zorlanıyorum.

Bazı usta yazarlar bunun farkında oldukları  için mi bilinmez  mektup türünde kaleme aldıkları eserlerini  roman gibi yazıyorlar...Yani hitap eden kişiyi bilsek de bir roman örgüsü nasıl ilerliyorsa o şekilde  yazmayı tercih ediyorlar...İyi de ediyorlar...Bu şekilde olunca okumayı seviyorum...

Günlük tarzında yazılmış romanları okumayı tabii daha çok seviyorum.
Günlük türünde yazılmış eserler; daha samimi, daha sıcak geliyor bana nedense....Bu yüzden bu türde kitap arayışım olmuştu bir dönem...

Benim gibi günlük tarzı kitaplar okumayı sevenler için  bir liste hazırlamaya karar verdim.

1-Drakula  (Brom Stoker) :
günlük türünde yazılmış eserlerBrom Stoker'in 1897 yılında yayımlanmış bu eseri günlük tarzında yazılmış. Romandaki karakterler günlük tutmakta, her birinin günlüklerini okuyarak yaşadıklarını, düşündüklerini öğreniyoruz. Tabii yer yer mektuplar da karşımıza çıkıyor.

Kitabın konusu: Genç bir avukat işi gereği gizemli bir kasabaya gider. Misafir kaldığı evde ve ev sahibinde  tuhaf, esrarengiz şeyler olduğunu hisseder. Bir süre sonra bu evde tutsak olduğunu anlar. Yine de korkusundan belli etmemeye çalışır, tabii  kaçmak için çabalar....

 O eski yılların kalitesinde vampir konulu eserler okumak isteyenler için tavsiye edebilirim...

2-Jean-Paul-Satre (Bulantı):
günlük biçiminde yazılmış kitaplar
Bazı kitaplara ve yazarlarına o kadar aşinayız ki okul yıllarında mühim bir kitap olduğu zihnimize öyle işlenmiş ki  bilincimizde  önemli yer edinmiştir. Buna rağmen  okumak aşamasına geldiğiniz zaman  ya sıra gelmez ya da canınız istemez.
Bu kitap ve yazarı için bunu söyleyebilirim. Belki bir gün bu kitabı da okurum, umarım.
İlk 1938 yılında  yayımlanmış bu roman.

Yazarın meşhur  Bulantı adlı eserinin günlük biçiminde yazıldığını yeni öğreniyorum. İnternette eseri pdf olarak bulup  yüzeysel incelediğimde günlük şeklinde tarihlerle yazıldığını gördüm. Ancak okumadığım için sonlarına doğru nasıl devam ettiğini bilmiyorum.

Araştırdığım bilgilerin bana verdiği yetkiye dayanarak bu kitapta baş karakterin dünya karşısında duyduğu tiksintiyi anlattığını söyleyebilirim. Felsefi  değeri yüksek kitaplardan.

3-Pastoral Senfoni (Andre Gide):
günlük tarzında romanlar
Günlük tarzında yazılmış bu eser kısa sürede bitirebileceğiniz kitaplardan.
Akıcı, güzel bir kitap. Severek okudum.

Kitap ismini Beethoven'ın meşhur bestesinden almış. Baş karakterimiz  gözleri görmeyen bir kıza Beethoven'nın bu senfonisi aracılığıyla renkleri anlatmaya çalışır.

Rahip olan ana karakter ölmekte olan bir kadının evine gider. Kadın ölünce onunla yaşayan 13-14 yaşlarında küçük kıza acır. Evine getirir. Eşi ise zor zar geçindikleri için bundan rahatsızlık duyar. Bu kızın eve gelmesiyle yaşanılanlara tanık oluyoruz...
Kitabın ilk yayımlanma tarihi:1919

4-Kadınlar Okulu(Andre Gide): 

kadınlar okuu andre gide
1947 yılında Nobel Edebiyatı ödülü almış Fransız yazar Andre Gide'nin 
 günlük tarzında yazılmış bir kitabı daha...

Kadınlar Okulu  çok övgüyle bahsedilen romanlardan. Henüz okumuş değilim.  Anladığım kadarıyla üç farklı karakterin günlüklerinden
oluşan bir kitapmış.
Andre Gide'nin okuduğum diğer kitaplarını beğenmiştim. Bu eserini gerçekten merak ediyorum.

5-Allahaısmarladık: Çanakkale Savaşında Bir Şehidin Günlüğü (İbrahim Naci):
günlük kitapları
Bu kitabı okumadım henüz. Okuyunca bilgileri güncellemeyi
düşünüyorum. Şimdilik araştırdığım kadar bir şeyler yazıyorum.

Çanakkale Savaşında şehit düşen genç teğmen İbrahim Naci'nin günlükleri kitap haline getirilmiş. Tam 98 yıl sonra ortaya çıkmış bu günlükler.



6-Çalıkuşu  (Reşat Nuri Güntekin) :
Henüz çocukken anne ve babasını  kaybeden Feride yatılı okulda okur. Oldukça yaramaz olan
günlük kitapları
ağaçlardan pek inmediği için Feride'ye Çalıkuşu lakabı takılmıştır.

Teyzesinin oğluyla aralarında başlayan aşk evliliğe doğru giderken  bir gün bir  kadından Kamuran'ın onu aldattığını öğrenir. Ve düğün günü Feride kaçar. Anadolu'da öğretmenlik yapmaya başlar...Günlük tuttuğunu da asıl bu sıralarda öğreniyoruz.

Kitabın başları bir günlük havası olsa da net değildir anı gibi diyebiliriz. Öğretmenlik yaptığı sıralarda Feride'nin  günlük yazdığı ve bu günlükler  tarihleriyle birlikte karşımıza çıkıyor.

 Feride'nin anlatımıyla kitabın başından sonlarına doğru  devam eden roman ''günlük(jurnal) burada bitiyor'' diye belirtilerek  bir anlatıcı  tarafından devam eder.

Çok severek okuduğum kitaplardan biri.

7-Bir Delinin Hatıra Defteri (Gogol):
1815 ilk yayımlanma yılı.
Bir Delinin Hatıra Defterini okuduğumda Sait Faik Abasınayık'ın  Alemdar'da Bir Yılan Var kitabı aklıma geldi. Demek Sait Faik'in o farklı tarzının temsilcileri de varmış.  Tabii Gogol daha esprili bir dil kullanıyor.

 Bir Delinin Hatıra Defteri üç hikayeden oluşuyor.
İlki kitapla aynı adını taşır. Bu bölüm tarihler verilerek günlük biçiminde yazılmış.
 Palto ve Burun adlı diğer iki hikaye günlük tarzında yazılmadığını belirteyim.


8-Zamanımızın Bir Kahramanı (Lermontov):
günlük tarzında romanlar
Rus edebiyatından bir eser. Genç yaşta hayatını kaybetmiş
Lermontov'un tek romanı.

1840 yılında yayımlanmış bu eser dünya  klasikleri arasında.
Kitabın ana karakteri Peçorin'i iki yolcunun sohbeti sırasında tanıyoruz.
Kitabın yarısından sonra Peçorin'in günlüğü okuyucuya sunulur.
Peçorin'in yazdığı bu günlükleri okuyoruz.

Yalnız Peçorin o bildiğimiz klasik karakterlerden biraz farklı. Bu yüzden zamanında çok eleştirilmiş. Yazar  kitabın önsözünde bu konuya değinmiş.

9- Charlotte Bronte'nin Gizli Günlükleri (Syrie James): 
günlük tarzı kitaplar
Syrie James, ünlü İngiliz yazar Charlotte Bronte'nin hayatını detaylı araştırmış bunu kurgulayarak  günlük şeklinde bizlere sunmuş.

Bu kitapta tarih belirtilmemiştir. Sadece ana karakter  'Günlük' diye hitap eder.

Kitabı okuduğunuzda  Charlotte Bronte'nin kendi tutttuğu günlükler şeklinde  karşımıza çıkıyor bu kitap. 2013 yılında yayımlanmış. Kitabı Beğendim. Çok başarılı şekilde kurgulanmış.

 Sonlara doğru birkaç şey o yılların havasına  uymasa da severek okuduğum bir kitap. Merak edip bazı şeyleri araştırdığımda gerçeklik payları olduğunu öğrendim. Tabii kurgusal tarafları ne kadar onu bilemiyorum.

Günlük tarzı kitap okumayı sevenler ve Charlotte Bronte hakkında kısmen de olsa bir şeyler öğrenmek, okumak isteyenler için çok güzel bir kitap.

10-Anne Frank'ın Hatıra Defteri:
Gerçekte yaşanmış olaylarla ilgili kitaplar oldum olası beni çok etkiler. Bu kitabı birkaç yıl önce
günlük kitapları
okumuştum. Tam hatırlamıyorum.

Kitabı bitirir bitirmez internette de araştırmıştım. Hem internette öğrendiğim bilgiler hem de kitap bir arada olunca bayağı etkilenmiştim. Kızın son halinin fotoğrafını gördüğümde ve nasıl öldüğü ile ilgili bilgileri öğrendiğimde beni çok sarsmıştı. 

Günlük tutan  küçük bir kız  Nazi döneminde saklandıkları  sırada da günlük tutmaya devam eder. Daha sonra hayatta kalan akrabaları tarafından bu günlükler  kitap haline getiriliyor.

 O yılları birebir yaşamış küçük bir kızın günlükleri... 

11-Bir Genç Kızın Gizli Defteri  (İpek Ongun):
günlük tarzı romanlar
Ortaokul yıllarından üniversite hayatına kadar bir genç kızın günlüklerinden oluşan  bir kitap serisi diye düşünürken yazar bayağı seriyi devam ettirmiş. 

 En son Adım Adım Hayata kitabını okumuştum. Serra'nın üniversite hayatını anlattığı kitap...Bundan sonraki  evlilik hayatının olduğu kitaptan da haberim vardı; ancak okumamıştım, en son burada kalmıştım.

 Kitabın hemen hemen tüm serisini okudum diye düşünürken seri bayağı uzamış.  Artık yeni nesil tüm seriyi okuyabilir. Benden geçti...

*Bir Genç Kızın Gizli Defteri
*Arkadaşlar Arasında
*Kendi Ayakları Üstünde
*İşte Hayat
*Adım Adım Hayata
*Şimdi Düğün Zamanı
*Hayat Devam Ediyor
*Günler Akıp Giderken
*Ya Sen Olmasaydın
*Taşlar Yerine Otururken
*Yıllar Sonra
*Nerde Kalmıştık?

12-Mavi Saçlı Kız:
günlük tarzı kitaplar
Tiyatro oyuncusu anne ve babanın en küçük kızı Burçak Çerezcioğlu. Onun tuttuğu günlükler vefat ettikten sonra  ailesi tarafından kitap olarak basılıyor.

Hastalıkla savaşan bir genç kızın tuttuğu günlüklerden oluşan bir kitap... Yaşadıklarını, hastalık sürecini bu günlüklerden öğreniyoruz...

Bu kitabı lise yıllarında okumuştum. Çok dokunaklı, acıklı bir kitap.



13-Saftirik Greg'in Günlüğü (Jeff Kinney):
Aslında serinin ilk kitabını  okumuştum. Maalesef pek hatırlamıyorum. Tam tamına seri 12 kitaptan
günlük tarzında kitaplar
oluşuyormuş. Çocuklar için bir kitap. Bir ara o kadar çok karşıma çıkıyordu ki  ben de pdf olarak bulunca okumuştum.
İlk yayımlanma tarihi 2007.

Kitap; Greg adlı bir çocuğun,  okul hayatında  yaşadıklarını, çocuk olmanın zorluklarını, karşılaştığı problemler için kendince bulduğu çözümleri anlattığı günlüklerden oluşuyor. Hatırladığım kadarıyla bulduğu çözümler o kadar  da akıllıca olmuyordu.

Türü:Kurgu, mizah, gençlik edebiyatı olarak belirtiliyor.


14-Bir Yazarın Günlüğü (Virginia Woolf):
Ünlü İngiliz Yazar Virginia Woolf'un 1977-1984 yılları arasında tuttuğu günlükleri eşi derleyerek kitap haline getirmiş.

günlük kitaplarıGenelde çoğu yazarların gerçek hayatta yazdığı günlükleri ve mektupları kitap haline getirildiğini düşündüğüm için bu konuda bir araştırma yapsam çok fazla örnek çıkacağını sanıyorum.  Bu yazarı eklememin nedeni kitap başlığından ötürüdür.
 Henüz Virginia Woolf'un kitaplarını okumadım. Bunun en önemli sebebi yazarın dilinin zor olduğu ile ilgili okuduğum yazılardır.

Virginia Woolf'un günlüklerinin yer aldığı bu kitabın birkaç sayfası Pdf olarak sunulmuş. Böylelikle  inceleme şansım oldu. O kadar ağır, zor bir dille yazılmış gibi gelmedi bana aslında. Sanırım her kitabı için  anlaşılması zor  demek doğru olmasa gerek.


Gerek günlük tarzında yazılmış romanlar olsun , gerek gerçek hayatta tutulan daha sonra kitaplaştırılmış olanlar olsun  günlüğe dair bildiğim günlük kitapları listelemeye çalıştım.


Google+ Paylaş

Hakkında Unknown

Blog yazarı hakkında kısa bir açıklama
    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

0 yorum:

Yorum Gönder