Franz Kafka 'nın ilk okuduğum kitabı ''Dönüşüm'' dü. Bu kitabı çok beğendiğim için ardından ''Dava'' ve ''Şato'' kitaplarını da okudum.
İnternette araştırdığım kadarıyla birçok yazarın sevdiği kitaplar arasında Franz Kafka 'nın eserlerinin de olduğunu gördüm. Kimi Şato'yu, kimi Dava' yı, kimi de Dönüşüm'ü ilk sıraya koymuş. Benim gönlüm Dönüşüm 'den yana.
''Dava'' ve ''Şato'' kitaplarının konuları benzerdir aslında. Her iki kitabında da bürokrasinin aksaklığı ve belirsizliği karşısında bir kişinin yaşadığı kısır döngüyü ele almıştır, yazar. Franz Kafka bu iki kitabını da yarım bırakmış, tamamlamamış belki de tamamlayamamıştır.
Dönüşüm kitabı; Gregor Samsa adlı bir gencin bir sabah uyandığında kendini böceğe dönüşmüş bulmasıyla başlar.
Bu dönüşüme rağmen işe gitmeyi aile yükümlülükleri yerine getirmek ister. Bedeni buna izin vermez; çünkü o artık bir böcektir.
Aynı zamanda dış görünüşünden dolayı dışlanır, odasından çıkamaz. En fazla tepkiyi ve dışlanmayı da babasından görür.
Çalışmayan yorgun bir baba, astım hastası bir anne ve on yedi yaşında güzel giyinmeyi, uyumayı, keman çalmayı seven bir kız kardeşi vardır. Bütün ailenin geçimini ise Gregor Samsa üstlenmiştir.
Kendini ailesi için feda etmiş birinin bu dönüşümünden sonra aile bireyleri tarafından ona karşı tutumlarına, düşüncelerine ve davranışlarına tüm çıplaklığıyla tanık oluyoruz.
Yorumum;
İç dünyamızda kendimizi bazen kullanılmış, sömürülmüş,ezilmiş olmanın verdiği bir duyguyla karşılaşırız. Kendimizi böcek gibi hissederiz. Franz Kafka bunu bedensel bir dönüşüm yaparak somut gözlerle bize sunmuştur.
Ancak bu bedensel dönüşümün sonucunda ikinci bir devre başlar. Bu devrede dışlanmanın ve insanlara faydalı olamayacak bir durumda olmanın yansımalarını görürüz ve işe yaramayan birinden, bu aileden biri olsa dahi , insanların kolayca vazgeçişlerine tanık oluruz.
Yazar, baş kahramanını böceğe dönüştürerek çevresindekilerin tutumlarını, gerçek yüzlerini göstermeye çalışmıştır aslında...
- Blogger Yorum
- Facebook Yorum
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder